Varnaseri A, Hoseini Ahangari S A, Shabani A, Farshid R. Drawing a Knowledge Map of Scientific Productions of Traditional Medicine by Iranian Scientists in Web of Science. Quran and Medicine 2022; 7 (2) :91-101
URL:
http://quranmed.com/article-1-674-fa.html
ورناصری احمدرضا، حسینی آهنگری سید عابدین، شعبانی علی، فرشید راضیه. ترسیم نقشه دانش تولیدات علمی طب سنتی دانشمندان ایرانی در وب آو ساینس. قرآن و طب. 1401; 7 (2) :91-101
URL: http://quranmed.com/article-1-674-fa.html
1- دانشجوی دکتری، گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
2- استادیار، گروه کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران.
3- استادیار، گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
4- دانشجوی دکتری،گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران. ، razieh.farshid@gmail.com
چکیده: (689 مشاهده)
هدف: علمسنجی یکی از رایجترین ابزارها برای ارزیابی انتشارات علمی است. طـب سـنتی در کشـورهای در حـال توسـعه و همچنین کشورهای توسعه یافته به صورت روزافزونی در حـال گسترش است و پژوهشهای زیادی در حوزه طب سنتی انجام شده است. مطالعه حاضر با هدف تحلیل موضوعات انتشارات علمی حوزه طب سنتی دانشمندان ایرانی انجام شد.
مواد و روشها: پژوهش حاضر از نوع کاربردی و از دسته مطالعات علمسنجی است که به تحلیل بروندادهای علمی حوزه طب سنتی دانشمندان ایرانی پرداخته است. جامعه پژوهش شامل تمام بروندادهای علمی حوزه طب سنتی دانشمندان ایرانی در پایگاه وب آو ساینس از ابتدا تا 2022 بود. برای تجزیه و تحلیل دادهها از نرمافزار محاسباتی هیستسایت، اکسل، بیب اکسل، گفی و برای ترسیم نقشهها از نرمافزار ووس وی اوئر، استفاده شد.
یافتهها: در میان موضوعات، طب سنتی با فراوانی 269 در جایگاه اول قرار گرفته است. در میان نویسندگان کمالی نژاد با 56 اثر در صدر قرار دارد. در بین موسسات، دانشگاه علوم پزشکی تهران با 302 اثر در جایگاه اول قرار گرفتهاست. در میان مجلات نیز JOURNAL OF ETHNOPHARMACOLOGY با 73 اثربیشترین میزان آثار را به خود اختصاص دادهاست. تحلیل نقشه دانش موضوعات نشان از تشکیل 8 خوشه موضوعی دارد. همچنین کلیدواژه طب سنتی دارای بیشترین میزان فراوانی است. نتایج بدست آمده در همکاری موسسات، 99 موسسه حضور دارند که تشکیل هفت خوشه را میدهند. درتحلیل همکاری کشورها، 31 کشور تشکیل 5 خوشه را دادهاند. ایران و آمریکا در خوشه 2 و ایتالیا در خوشه 4 قرار گرفته است. همچنین میزان همکاری ها به شکل یکنواختی پراکنده است اما بیشترین میزان همکاری ایران با کشور ایتالیا با 28 پیوند و آمریکا با 26 پیوند بوده است. در تحلیل نویسندگان 141 نویسنده تشکیل 11 خوشه را دادهاند. در این میان کمالی نژاد با 48 مدرک و 37 پیوند در خوشه یک قرار گرفته است. نتایج بدست آمده از مرکزیت نویسندگان حاکی از آن است که در میان نویسندگان حوزه طب سنتی کمالینژاد، چوپانی و حاجی مهدی پور به ترتیب با مرکزیت درجه ، حسینی، ایرانشاهی و صالحی از بالاترین مرکزیت نزدیکی، کمالینژاد، ناصری و عبدالهی نیز به ترتیب از بالاترین مرکزیت بینابینی برخوردارند.
نتیجهگیری: انتشارات علمی حوزه طب سنتی دانشمندان ایرانی در دو دهه اخیر روند رشد صعودی را طی کرده و انتظار میرود این روند رشد ادامه یابد. در این میان طب سنتی در صدر موضوعات قرار گرفتهاست و به عنوان یک موضوع رابط بین دیگر موضوعات قرار گرفته و نقطه اتصال بسیاری از موضوعات است. همچنین مطالعات مربوط به تولیدات علمی این حوزه به بررسی مسائل و موضوعات مرتبط با طب سنتی پرداختهاست. این پژوهش قصد دارد با ارائه دانش ضمن ایجاد دیدگاهی جامع برای پژوهشگران این حوزه، به آنان در مسیر پژوهشی خود یاری رساند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1401/2/12 | پذیرش: 1401/6/21 | انتشار: 1401/11/24