logo
دوره 6، شماره 4 - ( 1400 )                   جلد 6 شماره 4 صفحات 154-143 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Eidi H, Gharadaghi M, Asadi B, Ali Asl P. Explanation and study of Islamic Iranian medicine in the Mongol period (Majdul medicine). Quran and Medicine 2022; 6 (4) :143-154
URL: http://quranmed.com/article-1-610-fa.html
عیدی حسین، قره داغی معصومه، اسدی بهراد، علی اصل پرویز. تبیین وبررسی طب ایرانی اسلامی در دوره مغول(طب مجدول). قرآن و طب. 1400; 6 (4) :143-154

URL: http://quranmed.com/article-1-610-fa.html


1- گروه تاریخ، واحدشبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران.
2- گروه تاریخ، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر،ایران( نویسنده مسئول) ، Masomehgaradagi90@gmail.com
3- گروه معارف اسلامی، واحد اردبیل، دانشگاه آزاد اسلامی، اردبیل، ایران.
4- گروه تاریخ وتمدن ملل اسلامی اسلامی، واحد ارومیه، دانشگاه آزاد اسلامی، ارومیه، ایران
چکیده:   (818 مشاهده)
هدف: طبابت از دانش های مورد نیاز بشر بوده که ازنسلی به نسل دیگر منتقل شده است .اطبا دوره اسلامی بیشتر برای درمان بیماری ها از گیاهان دارویی و سایر درمان های غیر جراحی استفاده می کردند. درشیوه های درمانی تاریخ علم پزشکی دوره اسلامی اولویت با درمان های طبیعی و گیاهی و مانند آن بوده است که با مراجعه به متون علوم پزشکی در دوره های نخستین به راحتی می توان به آن پی برداز قرن پنجم شکل دیگری از کتب طبی که بیشتر بر پایه جدول و به شکل  تقویم تدوین می شد رایج شد .کتاب فی الطب در سفینه تبریز  از جمله رسایل درمانی است که در قالب جدول و به دست امین الدوله اوتاجی نگارش یافته است.هدف این مقاله بررسی طب مجدول در دوره مغولان است.
مواد و روش ها: روش کاراین پژوهش بازخوانی  نسخه خطی فی الطب در سفینه تبریز  می باشدکه براساس جدول تهیه شده است. دراین پژوهش با پیروی ازاصول اخلاق پژوهش  پس ازشناسایی وبازنویسی اثربه توصیف مطالب مربوط به طب مجدول پرداخته وازمنابع دیگر نیز برای شناخت این نوع طب دراین پژوهش استفاده شده است.
یافته ها: یافته های این تحقیق نشان می دهدکه از  عوامل مؤثر بر طب سنتی مغول، باورهای دینی آنان بوده که  با جادوگری آمیخته بود.باورهای طبی جادوگرانه و سنتی آنان به تدریج با رسوم طبی ملل دیگر ترکیب گردید.در علم پزشکی این دوره پیوندطب سنتی وعلم تنجیم (تطابق اوضاع اجرام آسمانی با حوادث زمینی)علاوه بر شرح آثار مهم طبی ادوار گذشته، در زمینه دارو‌سازی و آموزش پزشکی اقدامات قابل ملاحظه‌ای هم صورت گرفت و با نگارش تنکسوق‌نامه یا طب اهل ختا، طب چینی و علوم وابسته بدان به ایران راه یافت.
نتیجه گیری:نتیجه بررسی  کتاب فی الطب در سفینه تبریز نشان می دهدکه دراین اثر گرانسنگ به جای شرح امراض و راه علاج آن ها ،مطالب رابه صورت جدول هایی تنظیم کرده و انواع گوشت ها، غذاها ، میوه ها ،آب هاو...خواص گوناگون آنها ازنظر طبی وعوامل موثردرسلامت رادرجدولی گردآوری کرده وتحت عنوان اختیارات رای های حکیمان را در باب مندرجات آن جدول ها  شرح داده است.
متن کامل [PDF 661 kb]   (751 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1400/10/9 | پذیرش: 1400/12/14 | انتشار: 1400/12/25

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.