دوره 3، شماره 4 - ( 1397 )                   جلد 3 شماره 4 صفحات 221-213 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشکده الهیات و معارف اسلامی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران ، beheshti@atu.ac.ir
2- دانشکده الهیات و معارف اسلامی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران
3- دانشکده الهیات و معارف اسلامی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
چکیده:   (5267 مشاهده)
مقدمه: در عصر حاضر، با واگذاری امور زندگی به رایانه‌ها و دست‌یازیدن بشر به ابزارهای نوین، بیم آن می‌رود که انسان در گذار از زندگی سنتی به روش مدرن و صنعتی، کم‌کم از جایگاه اثرگذاری و موضع فعال بهسوی اثرپذیری و انفعال پیش رود، به گونه‌ای که بعضاً هویت و مسئولیت خویش را به فراموشی سپارد و مانند ابزاری در دست سامان‌دهندگان نظم نوین جهانی درآید؛ در نتیجه همه ارزش‌های فطری و عقلانی و اختیار بیرنگ شود و جامعیت فضایل دینی از جمله پیامدهای عفاف به دست حیلت‌ورزان نوین به بازی گرفته شود. هدف پژوهش حاضر، بررسی توصیفی- تحلیلی بنیان‌ها و پیامدهای عفاف در قرآن کریم به‌منظور طراحی الگوی مطلوب تعلیم و تربیت اسلامی بود.
نتیجه‌گیری: خداوند با قراردادن عقل، فطرت و اختیار در وجود انسان، اسباب درونی تربیت او و کسب ملکات فاضله یا رذیله را ایجاد نموده است. انسان از همان ابتدای خلقت، آن گاه که دریافت عریان است به‌طور فطری با استفاده از برگ‌های درختان اقدام به پوشانیدن خود کرد. بر این پایه عقل انسان نیز سازگار با فطرت پاک و براساس اختیار خود، حکم بر وقاحت و زشتی برهنگی و پسندیده‌بودن پوشش و رعایت شرم و حیا می‌کند. همچنین عفاف به لحاظ فردی و اجتماعی دارای پیامدهای مثبت بسیاری است، که از ابعاد مختلف روحی، جسمی، جنسی و حتی خانوادگی قابل تعمق و بررسی بوده و نقش تاثیرگذاری در رفتار و زندگی فردی و اجتماعی انسان دارد.
واژه‌های کلیدی: بنیان‌ها، پیامدها، عفاف، قرآن کریم
متن کامل [PDF 515 kb]   (1109 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1397/7/10 | پذیرش: 1397/8/13 | انتشار: 1397/9/29

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.