دوره 7، شماره 4 - ( 1401 )                   جلد 7 شماره 4 صفحات 33-26 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Doustmohammadian A. Dimensions and Components of Food Security from Quran Perspectives: a Review Study. Quran and Medicine 2023; 7 (4) :26-33
URL: http://quranmed.com/article-1-628-fa.html
دوست محمدیان اعظم. ابعاد و مولفه های امنیت غذایی از دیدگاه قرآن: مطالعه مروری. قرآن و طب. 1401; 7 (4) :26-33

URL: http://quranmed.com/article-1-628-fa.html


استادیار، مرکز تحقیقات بیماریهای گوارش و کبد، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران (نویسنده مسئول). ، doost_mohammadi@yahoo.com
چکیده:   (1540 مشاهده)
هدف: تغذیه سالم نقش مهمی بر جنبه های متعدد سلامت جسمی، روانی، اجتماعی و محیطی افراد و جامعه دارد. ارتقاء سلامت بدون تأمین امنیت غذایی با رویکردهای سازگار با محیط زیست امکان پذیر یا پایدار نیست. در این مطالعه ابعاد و مولفه های امنیت غذایی از منظر منابع قرآنی مورد واکاوی قرار گرفت.
مواد و روش ها: پژوهش حاضر از نوع مقاله مروری است که بر اساس مطالعه تمامی آیات قران کریم و مطالعه تفاسیر قرآنی به بررسی ابعاد و مولفه های امنیت غذایی از منظر اسلامی پرداخته است. برای انجام مطالعه، تحلیل محتوای هر یک از منابع بر اساس سوال محوری پژوهش (مولفه های ابعاد/شاخص های کلیدی امنیت غذایی) که برگرفته از چارچوب مفهومی امنیت غذایی است، تدوین گردید.
یافته ها: در کل 55 آیات قرآنی بر شاخص های امنیت غذایی برگرفته از چارچوب مفهومی پیشنهادی علمی اشاره داشتند. از مهمترین مولفه های مورد تاکید قرآن، تولید مبتنی بر دانش و آگاهانه، تنوع غذایی، لزوم نگاه کلان به امنیت غذایی و برنامه ریزی و مدیریت منابع غذایی (از بعد فراهمی)، توزیع عادلانه و اطعام فقرا (از بعد دسترسی)، دقت در تهیه، مصرف و انتخاب غذا، نهی از پرخوری، توصیه به مصرف شیر و لبنیات، میوه و سبزیجات، گوشت ماکیان و ماهی ( از بعد بهره مندی) و رعایت بهداشت فردی قبل و بعد از غذا، پایداری محیط زیست و توسعه پایدار اقتصادی (از بعد پایداری) بودند.
نتیجه گیری: مجموعه آیات قرانی و تعالیم اسلام به گونه ای است که همه ابعاد امنیت غذایی مدل مفهومی مطالعه را به شکل مطلوب در نظر می گیرد. شناساندن ظرفیت های بالقوه این منبع ارزشمند در حوزه امنیت غذایی و ارتقای سلامت، نیاز به گسترش آگاهی مردم و اهتمام در پیاده سازی آموزه های قرآنی دارد.
 
واژه‌های کلیدی: اسلام، امنیت غذایی، قرآن
متن کامل [PDF 587 kb]   (837 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1401/2/6 | پذیرش: 1401/11/19 | انتشار: 1402/9/14

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله قرآن و طب می باشد.
 

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Qur̓ān va ṭib (Quran and Medicine)

Designed & Developed by : Yektaweb