logo
دوره 4، شماره 5 - ( 1398 )                   جلد 4 شماره 5 صفحات 49-43 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

hossienzadeh F, MohammadJafari R. نقش ذکر و دعا در سلامتی از منظر آیات و روایات. Quran and Medicine 2020; 4 (5) :43-49
URL: http://quranmed.com/article-1-315-fa.html
حسین زاده فاطمه، محمدجعفری رسول. نقش ذکر و دعا در سلامتی از منظر آیات و روایات. قرآن و طب. 1398; 4 (5) :43-49

URL: http://quranmed.com/article-1-315-fa.html


1- دانشگاه شاهد
2- دانشگاه شاهد ، rasulmohamadjafari@yahoo.com
چکیده:   (5046 مشاهده)
اهداف: بر اساس جهان بینی الهی، عوامل مؤثر در مجموعه اتفاقات عالم دو دسته مادی(طبیعی) و معنوی هستند. برای پیش­گیری و درمان بیماری­ها و دستیابی به سلامتی نیز همان­طور که بهره­گیری از طبیبان و داروها برای درمان بیماری و دستیابی به سلامتی ضروری است، همچنین چنگ زدن به دامن خالق طبیب و آفریننده دارو در پرتو ذکر و دعا الزامی است. در آموزه­های اسلامی(آیات و روایات) فراوان از اثربخشی دعا و ذکر سخن گفته شده است، از این روی در این تحقیق با جستجو در آیات و روایات به بررسی نقش دعا و ذکر بر سلامت جسم و روان پرداخته شده است.
روش ها: پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی و با تحلیل مفهومی و اَسنادی صورت می­گیرد، لذا آیات و روایاتی که به نقش دعا و ذکر بر سلامت انسان اشاره داشته­اند، جمع آوری، تدوین و تبیین کرده است.
یافته ها: کارکردهای یاد خدا(ذکر) در دو بخش: 1) نقش ذکر در سلامتی روح و روان، 2) نقش ذکر در درمان بیماری­ها به دست آمد و نقش درمان­گری ذکر، در سه محور: الف) درمان وسواس، ب) درمان افسردگی، ج) درمان نفاق حاصل شد. کارکردهای دعا در دو بخش 1) نقش دعا در پیش­گیری از بیماری­ها، 2) نقش دعا در درمان بیماری­ها به دست آمد. نقش درمان­گری دعا، در چهار محور: الف) درمان تمام بیماری­ها، ب) درمان بیماری­­های جسمی، ج) بیماری­­های روحی، د) دعای دیگران در درمان بیماری­­ حاصل گردید.
نتیجه گیری: توصیه­ها به ذکر در آیات و روایات غالبا ناظر بر سلامت و درمان روان هستند؛ زیرا برخورداری از روان سالم به شادابی و نشاط روحی می­انجامد و این نشاط به تجهیز قوای جسمی و درمان بیماری جسمی کمک شایانی خواهند کرد. اما سفارش­ها به دعا طبق آیات و روایات برای پیش­گیری و درمان بیماری­های جسمانی و روحانی است؛ به نظر می­آید تفاوت ذکر با دعا -که اولی منحصر در سلامت روان و دومی اعم از سلامت جسم و روان بود-، به سبب این است که انسان­ها بیش از ذکر به دعا مشغول هستند و پیوسته در مشکلات و بیماری­های بویژه به هنگام ناامیدی از علل مادی، رو به خداوند آورده و با زبان و جان خود یکسر او را می­خوانند.
 
واژه‌های کلیدی: آیات، روایات، دعا، ذکر، سلامت، درمان
متن کامل [PDF 1016 kb]   (3045 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/1/5 | پذیرش: 1399/4/1 | انتشار: 1399/4/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.