Emadi S Z, Bahrami Ehsan H, Fayyaz F, Okhovat A. Theoretical Model treatment intervention from the perspective of the Holy Quran for pain relief of Migraine patients. Quran and Medicine 2019; 4 (4)
URL:
http://quranmed.com/article-1-271-fa.html
1- دانشجوی دکتری دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران
2- استاد تمام دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران ، hbahrami@ut.ac.ir
3- استادیار گروه روانشناسی ،پژوهشکده زنان دانشگاه الزهراء (س)تهران
4- عضو هیت علمی مدرسه دانشجویی قرآن و عترت دانشگاه تهران
چکیده: (3594 مشاهده)
اهدف: میگرن اختلالی روانتنی است که همه ابعاد فردی و اجتماعی زندگی فرد را تحت تأثیر خود قرار میدهد. درمانهای گوناگونی برای کاهش سردردهای میگرنی مطرح شده که اثربخشی آنها متفاوت است. امروزه، مداخلات درمانی مبتنی بر فرهنگ و دین برای بسیاری از اختلالات روانشناختی مورد استفاده قرار میگیرند که به دلیل بومی بودن، مورد استقبال بسیاری از درمانجویان قرار گرفته و اثرات درمانی قابل قبولی دارند. قرآن کریم، کتاب مقدس مسلمانان، حاوی آموزه های ارزشمندی راجع به سبک زندگی و راههای آرامش و سعادت است و مسیرهای برونرفت از اضطراب در آن به تفصیل بیان شده است. استفاده از قرآن کریم در کشف مسیرهای استرس زدا و آرامش افزا میتواند محورهای مهمی برای تدوین پروتکلهای آموزشی و درمانی به پژوهشگر ارائه دهد. هدف این پژوهش در گام نخست بررسی درد در قرآن و عوامل ایجاد کننده آن و در گام بعدی، ارائه راهکارهایی برای کاهش درد، با توجه به عوامل تشدیدگر درد بوده است.
روشها: در این مطالعه از روش کیفی و تحلیل متن بهره برده شده است که در فرهنگ قرآن، به آن تدبر گفته شده و روشهای ادبی و بیانی خاص خود را دارد که بر کلام عربی استوار است. در این پژوهش از روش تدبر کلمه ای به صورت خاص استفاده شده است که طی آن برای مفاهیم مورد سوال، واژگان متناظر عربی از قرآن انتخاب میشود.
یافتهها: در این تحقیق، انواع درد از منظر قرآن شناسایی شد و با استخراج اصولی برگرفته از قرآن، مدلی تبیینی برای رهایی از درد پیشنهاد شد. سه مولفه مهم ذکر، صبر و حُسن عوامل مرتبط با کاهش درد هستند که طراحی مداخله بر اساس آنها در ارتباط با کاهش درد اهمیت فراوانی دارد.
نتیجه گیری: طبق آیات نورانی قرآن، عواملی چون غفلت، خوف، استرس و رفتارهای ناسازگار، میتوانند عواملی برای افزایش دردهای عذابآور باشند. به این ترتیب، در طراحی پروتکلها بهره گیری از مولفه های مقابل این عوامل، میتواند سبب کاهش دردهای میگرنی و سایر دردها گردد.
واژههای کلیدی: درد،
میگرن،
قرآن
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1398/5/8 | پذیرش: 1398/12/13 | انتشار: 1399/1/25