1- دانشگاه علوم پزشکی تهران، g_noormohammadi@sina.tums.ac.ir ، g_noormohammadi@sina.tums.ac.ir
2- z.davudi213@gmail.com
چکیده: (114 مشاهده)
مقدمه و اهداف: قرآن برای هدایت بشر به سوی کمال، در آیات زیادی به مراحل آفرینش جنین اشاره کرده و پدیده «نفخ روح» را به عنوان نقطه اوجی در این آفرینش معرفی نموده است. در مورد ماهیت «نفخ روح» و زمان آن در بین مفسران و فقها اختلاف نظر وجود دارد. در مورد تغییرات جسمی همزمان با «نفخ روح» هم تحقیقات مناسبی صورت نگرفته است. این نوشتار درصدد رفع ابهام موجود در مرحله «نفخ روح» و بررسی تطبیقی «نفخ روح» در جنین با تغییرات جسمی جنین است.
مواد و روشها: روش مطالعه در این پژوهش، توصیفی و تحلیلی است که با مراجعه به متون دینی و علمی انجام شده است و اطلاعات بهدستآمده دستهبندی و مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفته است.
یافتهها: «نفخ روح»، علاوه بر ایجاد تغییر روحانی در جنین، تغییرات جسمی را نیز در آن ایجاد میکند. در روایات، دو معیار برای تشخیص زمانِ تحقق «نفخ روح» مطرح است: 1. تکامل ظاهری جنین، قبل از «نفخ روح». 2. حرکت جنین در شکم مادر، بعد از «نفخ روح». فقها طبق روایات، زمان احتمالی «نفخ روح» را بین 4 تا 5 ماهگی اعلام کردهاند. دستاوردهای علم جنینشناسی نشان میدهد که جنین در این بازه زمانی از نظر ظاهری به تکامل نسبی رسیده است و نشانههایی از ظهور حواسّ پنجگانه و حافظه و همچنین حرکات ارادی در جنین کشف شده است.
واژههای کلیدی: جنین،
تغییر،
جسم،
روح،
نفخ روح
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1399/6/29 | پذیرش: 1399/10/18 | انتشار: 1399/10/18