logo
Volume 1, Issue 4 (2016)                   2016, 1(4): 12-18 | Back to browse issues page

XML Persian Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

zafari zangeneh ف. تأثیر روزه در ماه مبارک رمضان بر جسم و روح: روزه، پیام آور امنیّت فیزیولوژیک و سایکولوژیک. Quran and Medicine 2016; 1 (4) :12-18
URL: http://quranmed.com/article-1-126-en.html
Abstract:   (3375 Views)
زمینه یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُواْ کُتِبَ عَلَیْکُمُ الصِّیَامُ کَمَا کُتِبَ عَلَی الَّذِینَ مِن قَبْلِکُمْ لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ (آیۀ شریفه183، سورۀ مبارکۀ بقره)، ای کسانی که ایمان آورده‌اید روزه بر شما مقرر شده است همان گونه که بر کسانی که پیش از شما مقرر شده بود باشد که پرهیزگاری کنید. پیامبر اکرم (صلی‌الله علیه و آله و سلم) می‌فرمایند: «صومّوا تَصِحّوا؛ روزه بگیرید تا تندرست باشید». روزه‌‌داری اسلامی شیوه‌ای خاص و بدیع در جهت برنامه‌ریزی صحیح برای سلامت روح و جسم فرد روزه‌دار است. روزه‌داری یک ماهه آن هم در ماه مبارک رمضان الگویی خاص در طول دوازده ماهۀ زندگی فردی است که می‌تواند روزه‌دار را در طول سال بیمه سلامتی کند، چرا که تحقیقات و گزارش‌ها نشان می‌دهند که ساعت بیولوژیک مغز ما نیاز به تنظیم سالانه دارد. طبق دستور قرآن کریم و سنت پیامبر اعظم ساعت مغزی باید در این ماه تنظیم شود، چرا که در این ماه درهای رحمت خداوندی به روی بندگان باز و پیاده کردن الگوی زمانی‌ای خاص می‌تواند موجب هماهنگی ساختار فیزیولوژیک، سایکولوژیک بدن شود. لذا با امر روزه‌داری ساعت بیولوژیک مغز تنظیم و انرژی حاصل از آن یازده ماه سال چراغ سلامتی روح وجسم روزه‌دار را روشن می‌کند. شواهد گزارشات دهۀ اخیر نشان می‌دهد که تغییر شیوۀ زندگی بیمار می‌تواند موجب سرعت بخشیدن در سیر درمانی او گردد. نتایج روزه‌داری به شیوۀ اسلامی شاید در کلیه ادیان نباشد ولی اصل روزه داری در همۀ ادیان وجود دارد که بیانگر شیوه مستند بر فطرت آدمی ست. نتایج این بررسی نشان می دهد که روزه داری با شیوۀ اسلامی می تواند بهترین الگو در برقراری سلامت جسم و آرامش در روزه‌دار گردد و خود کاهش جرائم و تخلفات در این ماه ناشی از آرامشی ست که طبیعتاً با برقراری یک هموستاز تعدیل شده در بنیان فیزیولوژی و سایکولوژیک بدن است. نتیجه‌گیری نظم و ترتیب داشتن در کلیه امورات فردی و اجتماعی، می‌تواند نقش بسیار مهمی را در برقراری هموستاز قوی در سیستم‌های فیزیولوژِیک بدن بازی نماید. این روند ثبات یا هموستاز در فرآیندهای فیزیولوژیک بدن کمک می‌نماید تا با بروز و وقوع هر مشکلی این ثبات و هموستاز بهم نریزد و شرایط پاتولوژیک نتواند به راحتی جایگزین ثبات فیزیولوژیک بدن گشته و در نتیجه بیماری رخ نخواهد داد. برقراری نظم در رهایش نوروترانسمیترهای مغزی، ترشح هورمون‌ها، فرآیندهای متابولیک بدن از مهمترین دستاوردهای روزه‌داری اسلامی ست که ارمغان آن سلامتی جسم و روح آدمی ست.
Full-Text [PDF 450 kb]   (2800 Downloads)    
Type of Study: Research | Subject: General
Received: 2018/04/21 | Accepted: 2018/04/29 | Published: 2018/04/29

Add your comments about this article : Your username or Email:
CAPTCHA

Rights and permissions
Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.