دوره 7، شماره 3 - ( 1401 )                   جلد 7 شماره 3 صفحات 87-81 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rezaei Rad M, Payan S, Elahi M. The Relationship between Spiritual Intelligence and Spiritual Health with Improving the Job Performance of Employees of Langeroud University of Medical Sciences. Quran and Medicine 2022; 7 (3) :81-87
URL: http://quranmed.com/article-1-704-fa.html
رضایی راد مجتبی، پایان سهیلا، الهی محمد. رابطه بین هوش معنوی و سلامت معنوی با ارتقا عملکرد شغلی کارمندان دانشگاه علوم پزشکی لنگرود. قرآن و طب. 1401; 7 (3) :81-87

URL: http://quranmed.com/article-1-704-fa.html


1- استادیار، گروه تکنولوژی‌ آموزشی، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران.
2- استادیار گروه عمومی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران.
3- استادیار، گروه معارف اسلامی، دانشگاه علوم پزشکی فسا، فسا، ایران (نویسنده مسئول). ، Mohammad.amirabad@yahoo.com
چکیده:   (846 مشاهده)
هدف: هوش معنوی و سلامت معنوی موجب می‌شود که انسان تلاش بیشتری برای یافتن راه‌حل و خود پویایی داشته باشد و از طرفی دانشگاه‌های علوم پزشکی ارتقا عملکرد شغلی اهمیت دارد؛ بنابراین پژوهش حاضر، با هدف بررسی رابطه بین هوش‌معنوی و سلامت‌معنوی با ارتقا عملکرد شغلی کارمندان کارمندان دانشگاه علوم پزشکی لنگرود انجام پذیرفت.
مواد و روش‌ها: این مطالعه از نظر روش توصیفی از نوع همبستگی انجام شد. جامعه آماری، شامل کلیه کارمندان دانشکده پرستاری مامایی و پیراپزشکی شهرستان لنگرود به تعداد 144 نفر بوده که با  روش‌نمونه‌گیری تصادفی‌ساده با استفاده از جدول کرجسی مورگان تعداد 105 نفر انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده‌ها از پرسشنامه‌های هوش معنوی‌کینگ (2008)، ‌سلامت‌معنوی پولوتزین‌ و الیسون (1982) و عملکرد ‌شغلی پاترسون (1970) استفاده شد. از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون با استفاده از نرم­افزار SPSS  نسخه 24 برای تجزیه و تحلیل داده‌ها استفاده شد.
یافته‌ها: نتایج نشان دادند که بین هوش معنوی و سلامت معنوی با ارتقا عملکرد شغلی کارکنان رابطه معناداری وجود دارد به طوری که با ارتقای یک واحد از متغیر هوش معنوی و سلامت معنوی، به ترتیب 300/0 و 476/0 واحد انحراف عملکرد شغلی ارتقا پیدا خواهد کرد.
نتیجه‌گیری: به طور کلی با توجه به نتایج می‌توان بیان داشت که بررسی هوش معنوی و سلامت معنوی کارکنان و عوامل مرتبط با آن می‌تواند زمینه را برای توجه و مشارکت و عملکرد بهینه­ی کارکنان را در سازمان­ها افزایش دهد.
متن کامل [PDF 571 kb]   (1033 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1401/6/11 | پذیرش: 1401/9/18 | انتشار: 1401/9/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله قرآن و طب می باشد.
 

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Qur̓ān va ṭib (Quran and Medicine)

Designed & Developed by : Yektaweb