logo
دوره 6، شماره 3 - ( 1400 )                   جلد 6 شماره 3 صفحات 111-99 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ahmadpour Aliabadi M, Sheidaei Gorchin Ghaleh M, Ghiyasi R. Analysis of Quranic and Legal Evidences of Responsibility of Physicians and Paramedics in the Legal System of Iran and Common Law. Quran and Medicine 2021; 6 (3) :99-111
URL: http://quranmed.com/article-1-522-fa.html
احمدپور علی آبادی مریم، شیدایی گورچین قلعه مهدی، قیاسی رضا. تحلیل ادله قرآنی و حقوقی مسئولیت پزشکان و پیراپزشکان در نظام حقوقی ایران و کامن لا. قرآن و طب. 1400; 6 (3) :99-111

URL: http://quranmed.com/article-1-522-fa.html


1- دانشجوی دکتری، گروه حقوق خصوصی، واحد ارومیه، دانشگاه آزاد اسلامی، ارومیه، ایران
2- استادیار ، گروه حقوق، واحد ارومیه، دانشگاه آزاد اسلامی، ارومیه، ایران (نویسنده مسئول). ، drmehdi.sheidaei@gmail.com
3- استادیار، گروه حقوق، واحد ارومیه، دانشگاه آزاد اسلامی، ارومیه، ایران
چکیده:   (1093 مشاهده)
هدف: شکایات مربوط به قصور پزشکی و تخلفات حرفه ای شاغلین حرفه پزشکی و رشته های وابسته، یکی از دغدغه های مهم امروز جامعه پزشکی ایران است، هرچند درحقوق موضوعه ایران تقصیر مبنای منحصر مسئولیت نیست اما نقشی که در مسئولیت مدنی دارد قابل انکار نیست. نقش تقصیر در مسئولیت های مبتنی بر تقصیر، شرط تحقق مسئولیت مدنی است و در مسئولیت های مطلق، باعث می شود تا زیان دیده راه دیگری جهت اقامه دعوی بیاید و در مسئولیت هایی که قانون گذار تقصیر خوانده رامفروض می داند، زیان دیده اصولا نیازی به اثبات تقصیر جهت مطالبه خسارت ندارد. در نظام کامن لا نیز مسئولیت مدنی مبنای منحصری ندارد. با مطالعه در این نظام حقوقی دیده می شود گاه دادگاه ها بر اساس مسئولیت مطلق رای داده اند و در مواردی نیز وجودتقصیر را برای تحقق مسئولیت ضروری تلقی کرده اند. اکنون این پرسش فراروی پژوهش است که «ادله قرآنی و حقوقی مسئولیت پزشکان و پیراپزشکان در دو نظام حقوقی ایران و کامن لا چیست؟» از این رو هدف پژوهش آن است که ادله قرآنی و حقوقی مسئولیت پزشکان و پیراپزشکان را در دو نظام حقوقی ایران و کامن لا بررسی و تحلیل نماید چه اینکه نظام حقوقی ایران برگرفته و مبتنی بر فقه، قرآن و ادله شرعی است از این رو بررسی ادله قرآنی در این خصوص از اهمیت بسزایی برخوردار است.
مواد و روش‌ها: این پژوهش با روش مطالعات کتابخانه‌ای و به شیوه توصیفی ـ تحلیلی انجام شده است که با مراجعه به قرآن کریم و ادله حقوقی اطلاعات لازم به دست آمده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
یافته‌ها: یافته‌های تحقیق نشان می‌دهد که آیاتی از قرآن کریم بر ممنوعیت ضرر رساندن به دیگران و ظلم کردن به دیگران دلالت دارد مانند آیات شریفه«وَمَنْ یَفْعَلْ ذَلِکَ عُدْوَانًا وَظُلْمًا فَسَوْفَ نُصْلِیهِ نَارًا وَکَانَ ذَٰلِکَ عَلَی اللَّهِ یَسِیرًا»(نساء:30) و« لَا تُضَارَّ وَالِدَهٌ بِوَلَدِهَا وَلَا مَوْلُودٌ لَهُ بِوَلَدِهِ»(بقره:233). مستنبط از آیه «حرمت ظلم کردن» مسـتلزم کشـف حکـم وضـعی«ضمان» است؛ زیرا ممنوعیت ظلم با زدودن آثار ظلم ملازمـه دارد. بـه عبـارت دیگـر، همانگونه که ظلم ممنوع است، از میانبردن آن و آثارش لازم میباشد و این به معنـای اشتغال ذمه متصرف به جبران خسارت زیاندیده اسـت.
نتیجه گیری: از نظر حقوقی نیز مهم ترین و شایع ترین عاملی که منجر به محکومیت کادر معالج و الزام به جبران خسارت می گردد عدم رعایت اصول و موازین علمی یعنی همان استانداردهای درمانی مورد انتظار است که این استانداردها را نیز عرف جامعه پزشکی و پیراپزشکی  تعیین می کند. در حقوق کامن لا مسئولیت پزشک، مبتنی بر تقصیر است، اما در رابطه با خساراتی که پزشک در برابر بیمار مسئول است باید در نظر داشت که حقوق انگلستان لزوم تحقیق زیان، هم در قلمرو قرارداد و هم در خارج از قرارداد منوط به آن است که خسارتی به دیگری وارد شده باشد.تحقیق حاضر به روش تحلیلی و توصیفی با تکیه بر مطالعات کتابخانه ای می باشد و هدف از ارائه آن مسئولیت پزشکان و پیراپزشکان ، قصور و تخلفات و جبران خسارت در نظام پزشکی و پیراپزشکی در دونظام حقوقی (ایران و کامن لا) می باشد.
متن کامل [PDF 745 kb]   (1304 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1400/6/18 | پذیرش: 1400/8/27 | انتشار: 1400/9/30

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.