1- استادیار، مرکز تحقیقات امنیت غذایی، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
2- مربی، مرکز تحقیقات امنیت غذایی، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
3- دانشیار، مرکز تحقیقات امنیت غذایی، گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران (نویسنده مسئول). ، askari@mui.ac.ir
چکیده: (715 مشاهده)
در جامعۀ سالم عمل کردن طبق وجدان، یک امر اساسی و لازم تلقی گشته و فرصت طلبی و عدم در نظر گرفتن اصول اخلاقی مردود است. پیادهسازی اصول اخلاقی بویژه از نوع حرفهای در سازمانهای مختلف مد نظر است. اخلاق حرفهای به بررسی رفتار کارکنان در سازمانها در هنگام فعالیت شغلی میپردازد و در علوم و حوزههای مختلف مورد توجه قرار گرفته است. جهت یکسان سازی نحوه استقرار اخلاق حرفهای در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، برنامه راهبردی اخلاق پزشکی جمهوری اسلامی ایران تدوین شده است و جهت اجرا به کلیه دانشگاههای علوم پزشکی کشور ابلاغ شده است. یکی از بازوهای اجرایی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در خصوص ارایه غذای سالم، بهداشتی و ایمن، سازمان غذا و دارو و معاونتهای متناظر تحت پوشش در دانشگاههای علوم پزشکی کشور میباشد. در برنامه راهبردی ابلاغ شده با موضوع اخلاق، به رعایت هشت اصل با عناوین احترام به کرامت مراجعین، سود رسانی، ضرر نرساندن، عدالت، همدلی، تعالی شغلی، درستکاری و همکاری اشاره شده است که اجرای آن را در اخلاق حرفهای ضروری دانسته است. چنانچه در قرآن مجید ذکر شده است که کسانی که در راه خدمت به مردم هستند و با آنان در ارتباط و مراوده میباشند سزاوار است از نظر رفتار، کردار، حرکات و سکنات به زندگی رسول خدا (ص) و معصومین (ع) اقتدا کرده تا هم خشنودی خداوند را جلب و هم رضایتمندی مردم را فراهم آورند. مبنای هشت اصل ذکر شده براساس رفتار و سلوک رسول خدا (ص) و معصومین (ع) طراحی شده است. در ارتباط با دستیابی جامعه به غذای سالم و ایمن، مسئولیتپذیری در برابر حقوق افراد، بهینهسازی روشهای تولید و ارایه محصولات غذایی با کیفیت، عدم آسیبرسانی به سلامتی مصرف کنندگان مواد غذایی، عملکرد منصفانه و عادلانه، رفتار توام با احترام و شفقت، بهروزرسانی فعالانه و کاربرد دانش روز و ارتقای مهارت شغلی، قضاوت صحیح و درستکاری و همکاری لازم جهت بهینهسازی ارائه خدمات سلامت با توجه به اصول اخلاقی اهمیت مییابد. در نتیجه رعایت اصول اخلاقی توسط کارکنان در زمان فعالیت کاری شرایطی را ایجاد میکند که سلامت جامعه ارتقا یافته و تضمین شود و از طرفی دیگر دسترسی به غذای سالم، بهداشتی و ایمن تسهیل گردد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1399/10/25 | پذیرش: 1399/12/20 | انتشار: 1400/3/29